Καστορια

elenfrdeitru

Οι θαυμάσιες εκκλησιές με τις λαμπρές τοιχογραφίες, δεν αποτελούν μόνο ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού Καστοριάς. Είναι κυρίως η πιο ολοκληρωμένη έκφραση της υψηλής και αδιάσπαστης καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας της βυζαντινής Καστοριάς, αφού αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις της μεσαιωνικής ζωής και κάνουν την περιοχή ιδανικό χώρο μελέτης και ουσιαστικής προσέγγισης του βυζαντινού πολιτισμού. Σώζονται σήμερα βυζαντινά μνημεία από το τέλος του 9ου αιώνα, σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου, με ορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά, που κάνουν την Καστοριά να ξεχωρίζει ως εκπρόσωπος της βυζαντινής τέχνης.

 

Μερικές από τις εκκλησιές, χαρακτηριστικά δείγματα, είναι:

 

Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

 

 

Στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης συναντάμε τη μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Το μοναστήρι ως πνευματικός χώρος έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ όλες τις φάσεις της ιστορίας της Καστοριάς. Η επίζηλη θέση της εξασφάλιζε την επικοινωνία με όλους τους ασκητικούς χώρους της περιοχής.

 

Άγιοι Ανάργυροι – Άγιος Νικόλαος Κασνίτση

 

 

Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Νικολάου του Κασνίτση, ίσως οι ωραιότερες του 12ου αιώνα, είναι καλλιτεχνική παραγγελία της γνωστής Καστοριανής οικογένειας των Λημνιωτών και χωρίς αμφισβήτηση έργο ζωγράφων με ιδιαίτερα χαρίσματα.

 

Ταξιάρχης Μητροπόλεως

 

 

Ναός ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη και βλέπει προς τη νότια πλευρά της λίμνης. Είναι τρίκλιτη, θολοσκέπαστη βασιλική για την οικοδόμηση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν και υλικά από αρχαιότερους παλαιοχριστιανικούς ναούς.

 

Άγιος Στέφανος

 

 

Ο ναός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του βουνού του Αγίου Αθανασίου. Είναι τρίκλιτη, θολοσκέπαστη βασιλική με νάρθηκα. Τα κλίτη καλύπτονται από ημικυλινδρικούς θόλους εκ των οποίων ο μεσαίος είναι αισθητά υπερυψωμένος.

 

Παναγία Κουμπελίδικη

 

 

Ο μικρός ναός που βρίσκεται στην πάλαι ποτέ βυζαντινή ακρόπολη, είναι το κομψοτέχνημα της πόλης. Η επωνυμία Κουμπελίδικη, έλκει την καταγωγή της από τους χρόνους της τουρκοκρατίας, έχει δε σχέση με τον χαρακτηριστικό ψηλό τρούλο του ναού που στα τουρκικά σημαίνει κουμπές. Άλλες επωνυμίες όπως Σκουταριώτισσα και Ακαταμάχητος περιέχονται στο κείμενο της επιγραφής που σώζεται. Το κτίσμα ανήκει χρονικά στον 11ο αιώνα ενώ οι σκηνές οι οποίες είναι ευδιάκριτες από το συνολικό εικονογραφικό πρόγραμμα του 13ου αιώνα και μέσω των οποίων μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία της ζωγραφικής, είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου στο δυτικό τοίχο και η Αγία Τριάδα στον θόλο του εσωνάρθηκα.

 

Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς

 

 

Ένα σπάνιο δείγμα αυτής της υψηλής ποιότητας είναι και ο Άγιος Γεώργιος της Ομορφοκκλησιάς. Τρουλαίος ναός που στεγάζεται με σύστημα θόλων στο οποίο κυριαρχούν κατά μήκος και πλάτος οι ψηλές και ευρείες καμάρες του σταυρού. Μοναδικό και σπάνιο έργο τέχνης αναδεικνύεται το ξυλόγλυπτο του Αγίου Γεωργίου το οποίο είναι στερεωμένο στο νότιο τοίχο του μνημείου.

 

Μονή Αγίων Αναργύρων

 

 

Σε μικρή απόσταση από το χωριό Μελισσότοπος και σε μια όμορφη και κατάφυτη τοποθεσία, βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Οι ιστορικές πηγές μιλούν για την μεγαλύτερη ακμή του κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Το καθολικό κτίσθηκε το 1857 πάνω σε θεμέλια παλαιότερου ναού, του οποίου οι περισσότερες εικόνες σώζονται μέχρι σήμερα.

 

Μονή Παναγίας Κλεισούρας

 

 

Κάτω από το χωριό Κλεισούρα είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγιάς. Το καθολικό της μονής κτίσθηκε το 1813 με δαπάνες του ιερομόναχου Ησαΐα. Την εσωτερική διακόσμηση ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο ζωγράφος Γεώργιος. Πρόσφατα κατεγράφη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, η Ασκήτρια της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας, Γερόντισσα Σοφία.