Καστορια

elenfrdeitru

Ο Νεολιθικός Οικισμός της Αυγής βρίσκεται σε απόσταση 500 μ βόρεια από την πλατεία του ομώνυμου χωριού, 7 χλμ νότια από το Άργος Ορεστικό και 10 χλμ νοτιοδυτικά της Λίμνης Ορεστιάδος. Το λοφώδες ανάγλυφο και η απρόσκοπτη ορατότητα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, καθιστούν την αγροτική αυτή περιοχή θελκτική για τον επισκέπτη.

 

Η πρόσβαση στο Νεολιθικό Οικισμό, που υποστηρίζεται ικανοποιητικά από σχετική σήμανση πινακίδων, είναι εξαιρετικά εύκολη για πεζούς και οχήματα. Οι επισκέπτες της περιοχής ενθαρρύνονται να αναζητήσουν τον αρχαιολογικό χώρο και να απολαύσουν το τοπίο σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Σύντομα πιστεύουμε ότι θα μπορούν να επισκέπτονται και ένα μεγάλο τμήμα του ανασκαμμένου χώρου του νεολιθικού χωριού.

 

Οι ανασκαφές στην Αυγή πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε έκταση 2000 τ.μ. και φέρνουν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία της χωρο-οργάνωσης του οικισμού κατά την 6η και την 5η χιλιετία. Τα αποκαλυπτόμενα κατάλοιπα των αρχιτεκτονικών και άλλων κατασκευών ανήκουν σε δύο -τουλάχιστον- στρωματογραφικά διακριτές οικιστικές φάσεις, που η κάθε μια συνίσταται από αρκετά επεισόδια της εντατικής χρήσης του χώρου.